Lemmikit vaativat säännöllisiä virikkeitä, tai muutoin ne yleensä masentuu ja ovat ilottomia. Varsinkin nuorilla lemmikeillä, kuten kissoilla ja koirilla, on paljon virtaa, ja ne ei todellakaan halua makoilla koko päivää – se menisikin jo eläinrääkkäyksen puolelle. On kuitenkin monia kivoja lajeja, mitä sinä voit harrastaa yhdessä lemmikkisi kanssa.
Tässä alla vinkkejä lajeista ja muista virikkeistä, joista lemmikki voisi tykätä.

Kissat:

Jos sinulla on sisäkissa, on sisälle hyvä hommata kiipeilypuu. Suurin osa kissoista rakastavat kiipeillä kiipeilypuussa, ja niiden hinnatkin ovat kohtuulliset. Käytettynä kannattaa myös etsiä kiipeilypuita. Kissat tykkäävät kaikenlaisista helistimistä, ja kissoilla onkin luonnollinen vietti jahdata. Jos, ja toivon mukaan asunnossasi ei ole oikeita hiiriä, on hyvä hommata leikkihiiri, jota kissa voi jahdata. Myös kissat tykkäävät ulkoilla, sillä onhan ulkona oleminen kissoille luontaista. Kissa kun polveutuu muista kissa- ja petoeläimistä, jotka ovat tottuneet kulkemaan luonnossa vapaina. Oikeastaan mikään eläinlaji ei alunperin ole ollut sisätiloissa, kuin ehkä hiiri…

Koirat:

Koirille on tarjolla monipuolisia lajeja, joita sinäkin varmasti löydät itsellesi ja koirallesi sopivan. Agility on suosittu esteratakilpailu koirille, joista monet koirarodut nauttivat. Agility on kiitollinen laji, sillä erikokoisille koirille, on erilaiset radat. Myös esteiden korkeutta säädetään koiran rodun, eli koon mukaan. Agilityä voi hyvin harrastaa vain leikkimielisesti, mutta innoikkaimmat lähtevät myös kisaamaan. Koira nauttii varmasti niin kilpailemisesta kuin leikkimielisestä harrastuksesta – molemmista on syytä olla lempeä koiralle, meni harjoitukset kuinka tahansa. Ennenkuin menet koirasi kanssa agilityyn, on hyvä kouluttaa koiraa jo pienestä. Useimmilla paikkakunnilla järjestetään niin kutsuttuja pentukouluja, jossa koiraa opitaan kouluttamaan. Pentukoulussa opetellaan ne helpoimmat, mutta silti hyvin tärkeät perustat niin ohjaalalle kuin koirallekin. Pentukoulun jälkeen voit mennä jatkokoulutukseen, ja siellä voit alkaa kouluttamaan koiraasi haastavampiin tehtäviin.

Koiran kanssa voi harrastaa myös Tokoa, eli tottelevaisuuskoulutusta. Tokoa on eri tasoisia, ja nimensä mukaisesti tokossa harjoitellaan koiran tottelevaisuutta eri tilanteissa. Ihannetilanteessa koiran ja omistajan välinen yhteistyö on saumatonta, ja koira suorittaa tehtävät rauhallisesti, mutta dynaamisesti.

Koirille voi myös ostaa kaikenlaisia leluja kotiin, ja puruluut ovat myös hyviä virikkeitä koiralle. Puruluut ovat myös hyväksi hampaille. Jos ostat muita koiranleluja, niin varmistathan, että ne ovat tehty ilman myrkkyjä, ja että ne varmasti sovelutuvat koiran purtavaksi.

Jyrsijät:

Jyrsiöillekin voi keksiä pientä puuhaa, ettei niiden tarvitse kokoajan olla häkissä. Sekin on aika ankea eläinkohtalo, jos muuta tekemistä ei ole. Toki mukavat oltavat häkissä on hyvä olla, ja juoksupyörä on monen pienen jyrsijän lempiharrastus. Jyrsijöille on keksitty vaikka mitä pientä kivaa tekemistä häkkiin, kuten: erilaiset tikkaat ja tasot joilla jyrsijät voivat kiipeillä, heinäpallot, aktivointipallot, myös erilaiset pesät johon jyrsijä voi ryömiä ja tuntea olonsa turvalliseksi, ovat hyviä vaihtoehtoja pikkuiselle lemmikille. Jyrsijälle voi myös tehdä pienen pienen esteradan, ehkä vain yksi tai kaksi estettä kerrallaan. Jyrsijöiden kanssa on hyvä muistaa, etteivät ne opi esteratoja samalla tavalla kuin koira, jolloin niille on annettava aikaa ja ymmärystä. Ehkä jyrsijäsi ei halua hypätä esteiden yli ollenkaan.

Linnut:

Jos sinulla on kotonasi lintuja, kuten kanarianlintu tai papukaija, voit keksiä myös näille siivekkäille otuksille pientä miettimistä. Erityisesti orret voivat olla monelle lintulajille mielekkäitä, kuten esimerkiksi orren nakertelu. Sen takia orsia ei tulisi koskaan kuoria. Orsia saa helposti ulkoa keräämällä. Erilaiset kiipeilypuut ja telineet ovat linnuille mukavia, ja niitä tulisi olla riittävästi. Lintujen tulisi päästä häkistä pois joka päivä. On otettava huomioon, että linnulle on luonnollisia paikkoja myös häkin ulkopuolella, tarkoittaen sitä, että esim. orsia olisi hyvä olla muutamia siinä huoneessa, jossa lintu päästetään vapaaksi. Tämä on tunnollisen lintuomistajan hyvä muistaa, että linnun on päästävä lentämään joka päivä.

Tässä muutamia vinkkejä sinulle yleimsimpien lemmikkieläinten hoiton! Jokainen lemmikkieläin tarvitsee hoivaa ja hellyyttä, vaikkei kyseessä aina olisikaan lemmikki, joka viihtyy sylissä. Lemmikille voi aina puhua lempeällä äänellä, ja muodostaa suhdetta omistamaan lemmikkiin. Erilaisilta yhdistyksiltä ja seuroilta saat apua ja vinkkejä lemmikkienhoitoon, ja tapaat ihmisiä, joilla on sama lemmikki kuin sinulla.